Kotimainen elintarviketeollisuus on maailman huippua

Suomessa tuotetaan maailman puhtainta ruokaa! Se ei ole liioittelua, sillä suomalainen luonto tarjoaa loistavat edellytykset puhtaiden raaka-aineiden tuottamiselle ja suomalaiset tuottajat osaavat näitä raaka-aineita hyödyntää.

Suomessa on myös osaaminen tuottaa eläinkunnan tuotteita turvallisesti. Suomessa käytetään huomattavasti vähemmän antibiootteja lihakarjan kasvatuksessa kuin monissa muissa maissa, eikä suomalaisilla kanoilla esiinny salmonellaa. Nämä ovat etuja, joita kuluttaja osaa arvostaa ja valitsee huomattavasti mieluummin suomalaisen lihan.

 Kotimainen elintarviketeollisuus on maailman huippua

Osuuskuntatoimintana alkanut meijeritoiminta

Suomessa on maidon teollisen käsittelyn pitkät perinteet. Maito lähetettiin jo 1900-luvun alussa osuuskunnan meijeriin. Silloin se lypsettiin käsin ja kaadettiin tonkkiin, jotka maitokuski haki maitolavoilta. Vaikka toiminta oli pienimuotoista verrattuna nykyiseen lypsyrobottien aikaan, jo tuolloin suomalaisen maidon käsittely oli ammattimaista, hygieenistä ja turvallista. Ei suomalainen turhaan ajattele, että suomalainen maito on maailman parasta!

Nyt Suomessa toimii muutama suurmeijeri, joihin maito toimitetaan välillä pitkienkin matkojen päästä. Maidon turvallisuuden takaa erittäin hygieeninen käsittely ja katkeamaton kylmäketju tuottajalta meijeriin, meijeristä kauppoihin ja kaupoista kuluttajille. Osaaminen tällä alalla on todella huippua.

Marjojen hyödyntäminen hilloina ja pakasteina

Yksi suomalainen menestystuote ovat marjat. Etenkin metsissämme ja soillamme kasvavat luonnonmarjat, mustikka, puolukka, karpalo ja lakka, ovat ominaisuuksiltaan ja terveysvaikutuksiltaan ainutlaatuisia ja siksi niistä on kehittymässä myös varteenotettava vientituote.

Suomalaiset itse keräävät ja säilövät marjoja kotitarpeisiin, mutta myös elintarviketeollisuus on huomannut marjojen arvon ja tuottaa hilloja ja pakasteita sekä kotimaan että ulkomaan markkinoille. Suomeen tuotetaan joka kesä suurin joukoin marjanpoimijoita ulkomailta ja metsämarjoista saadaan nyt talteen jo kohtuullinen määrä. Metsiin jää kuitenkin joka vuosi tätä huippuruokaa tonneittain.

Eettinen lihateollisuus

Suomessa pyritään eettiseen lihateollisuuteen jo karjan kasvuolosuhteista lähtien. Eläimille pyritään yhä useammin tarjoamaan mahdollisuudet lajinomaiseen käyttäytymiseen tuotantotiloissa, vaikka parantamisen varaa tässä on vielä paljon. Myös kuljetukset pyritään pitämään lyhyinä ja eläintä mahdollisimman vähän kuormittavina. Samoin teurastus pyritään suorittamaan mahdollisimman inhimillisesti ja kaikkea turhaa kärsimystä välttäen. Näin sekä eläinten kohtelu on eettistä että lihan laatu parempaa, kun lihaan ei kehity stressihormoneja.

Lihateollisuus tuottaa raaka-aineen elintarviketeollisuudella, joka Suomessa on erittäin korkeatasoista ja hygieenistä. Erilaisia lihajalosteita ja eineksiä myydään Suomessa paljon, esimerkiksi pelkästään erilaisia makkaroita ja leikkeleitä syötiin melkein 20 kiloa henkeä kohti vuonna 2015, ja lihateollisuus on maamme suurin elintarvikkeita tuottava ala. Sen ammattilaiset ovat maassamme hyvin koulutettuja ja asiansa osaavia ammattilaisia.

Hauska idea voikin olla, että tekee kotona ruokaa yhdistämällä huvin ja viihteen. Esimerkiksi pöytäpeli ja mahtava illallinen voi osoittautua uskomattomaksi yhdistelmäksi!