Ruoka toimii inspiraationa monissa yhteyksissä

Mikä yhdistää ihmisiä ympäri maailmaa? Mistä on turvallista puhua ventovieraiden ihmisten kanssa ja saada keskustelu käynnistymään? Mistä tulee helposti kaukaisia muistoja mieleen? No ruuasta tietenkin! Ruoka inspiroi sisustuksessa, taiteessa ja arkkitehtuurissa. Oikeastaan taivas on vaan rajana.

Ruoka toimii inspiraationa monissa yhteyksissä

Ruoka inspiraationa taiteessa ja erisnimissä

Mallit, muoti ja ruoka ovat inspiroineet armenialaista Edgaria, joka suunnittelee niistä ”vaatteet” mallipiirrosten päälle. Hän käyttää mm. mansikoita, parsakaalia, suklaakastiketta ja ranskanperunoita. Ruoka inspiroi myös ihan tavallisia ihmisiä tekemään siitä taidetta. Emma-museo on tarjonnut ihmisille ”Makumaisemat” nimistä taidepajaa, jossa osallistujat tekevät ruuasta taidetta. Lopuksi juodaan virvokkeita ja syödään taideteokset.

Ruoka inspiroi myös ihmisten ja lemmikkien nimissä. Suomessa ruuan nimet eivät ole niin yleisiä kun esim. englanninkielisissä maissa. Varsinkaan ihmisten nimissä. Suomessakin meiltä löytyy Luumu, Sahrami, Kamomilla, Kaneli, Anis, Karpalo, Papu, Parsa, Vadelma, Maissi, Vanilja, Mango, Maissi, Piparminttu, Marja, Herne, Tilli ja Timjami. Näiden lisäksi esimerkiksi Full Tilt on hassu nimi – vaikka se löytyy netistä, on se myös etunimi Yhdysvalloissa.

Ruoka inspiroi käsilaukku- ja vaatesuunnittelijoita

Rommy Kuperus on antanut ruuan inpiroida käsilaukkumallistossaan. Yksi hänen teoksistaan on ihana lila macaron- täytekeksi. Hän on tehnyt myös monia hauskoja täytekakkulaukkuja. Hauska on myös hänen suunnittelemansa kaatuva murolautaslaukku. Häneltä löytyy myös suuri reikämunkki, amerikkalaistyylinen cookie ja jäätelötötterö. Monet suunnittelijat ovat käyttäneet sushia inspiraationaan vaatteissa, käsilaukuissa ja muissa asusteissa. Laulajatar sekä rohkea pukeutuja Katy Perry on pukeutunut konsertissaan myös sushin inspiroimaan asuun.

Roskaruoka voi myös inspiroida vaatesuunnittelijoita. Milanossa on kävelty vuonna 2014 catwalkilla pikaruokapaikkojen työvaatteita muistuttavissa asuissa sekä käsilaukuissa oli erehdyttävästi pikaruokaketjun M:ää muistuttava koriste. Viittaus oli selvä, mutta mahtoiko olla sponsorointia taustalla? Se jää arvailujen varaan. Prada teki myös pikaruokaketjujen uniformuja muistuttavan malliston vuonna 2011 huippumuodin puolella. Vuonna 2006 Jeremy Scott suunnitteli asun, jossa ruskealla pohjalla oli Snickersin fontilla ja väreillä teksti: ”Jeremy”.

Ruuan inspiroimia rakennuksia ja sisustusta

Mahtaakohan nälkäinen arkkitehti piirtää ruokaa esittäviä rakennuksia? Skotlannissa sijaitsee kaunis, vanha ja kunnioitusta herättävä rakennus, jossa on ananasta esittävä torni. Rakennuksen nimi on Dunmore Pineapple (Dunmoren ananas). Osa Yhdysvaltojen pikkukaupungeista on tehnyt ruokaa esittävistä rakennuksista nähtävyyksiään. Castrovillessä Kaliforniassa on jättiläisartisokka. Maailman suurin sixpack kaljaa sijaitsee puolestaan La Crossessa Wisconsinissa ja ”¨maailman kuuluisa” kahvipannu puolestaan Bedfordissa Pennsylvaniassa.

Jos kotoa on ruoka loppu tai muuten pelkäät syöväsi liikaa, voit sisustaa kotiasi ruuan inspiroimilla tuotteilla. Kuinka moni nainen rakastaa suklaata niin paljon, että toivoo voivansa mennä illalla nukkumaan sen kanssa? Toiveisiisi on vastattu. Mimi O Chun on suunnitellut suklaapatukkatyynyt. Hampurilaisten ystäville on tehty hampurilaispetivaatteet. Todella hauskat poptaiteen ystävälle. Jos taas pidät enemmän makeasta, Macaron- täytekekseistä on tehty kauniita ja herkullisia koristetyynyjä, joko valokuvalla tai muuten sen muotoisina.

Jos haet vähän erilaista sisustusta vessaasi ja haluat saada vieraasi joko kohottamaan kulmiaan tai naurahtamaan, hanki Outlaw Soap:n valmistamaa pekonin näköistä palasaippuaa. Aivan loistava lahjaidea miehiselle miehelle, jonka olisi hyvä välillä pestä käsiään. Jäätelön ystävälle hauska idea voisi olla jäätelötötterön muotoinen luku- tai yölamppu tai kiinalaista noutoruokapurkkia muistuttava roskis.

Ruoka inspiroi kasinopelejä

Kolikkovideopelejä löytyy vaikka mistä aiheesta, mutta ruokateemalla niitä löytyy myös aika runsaasti. Kolikkovideopelejä löytyy ranskalaiskeittiöteemalla, sadonkorjausteemalla (toimii varmasti Farmvillen ystäville), sushiteemalla ja karkkiteemalla. Mukana löytyvät tietysti myös vanhasta kunnon hedelmäpelistä inspiraation saaneet videokolikkopelit