Tee hyvä teko ostamalla kotimaista

Oletko koskaan miettinyt, miksi suomalaiselle kotimaiset tuotteet ovat niin suuressa arvossa? Kotimaisia uusia perunoita odotetaan kuin kuuta nousevaa ja kotimaisia mansikoita ei monille voita mikään. Kotimaisilla tuotteilla on omintakeinen maku, mutta on myös monia muita syitä ostaa Suomessa kasvatettuja ja valmistettuja tuotteita. Kotimaisten tuotteiden myyntiä tukemalla vaikutamme esimerkiksi luontomme monimuotoisuuteen, historiallisten lajien sekä valmistumenetelmien säilymiseen sekä vaikutamme positiivisesti myös omaan terveyteemme.

Tuoretta ja turvallista

Kotimaiset tuotteet ovat yleensä tuoreempaa tavaraa, kuin ulkomailta tuodut. Ulkomailta Suomeen lennätetyt vihannekset ja hedelmät usein poimitaan puoliraakoina ja kypsytetään matkalla kauppoihimme, mutta läheltä tuleva ruoka voidaan poimia kypsänä. Kypsänä poimitussa ruuassa on enemmän ravintoaineita ja sen on myös raakanapoimittua paremman makuista.

Suomalainen ruoka on myös ulkomailta tuotua ruokaa turvallisempaa. Elintarvikelainsäädäntömme säätämät lait ovat tiukat ja niitä on noudatettava, jos haluaa saada tuottamansa ruuan kaupaksi. Kaikilla muilla mailla ruuan tuontantoon liittyvät lait eivät kuitenkaan ole samalla tasolla, joten ulkomailta tuotu ruoka ei aina ole yhtä tasokasta verrattuna suomalaiseen.

Työpaikkoja suomalaisille

Tee hyvä teko ostamalla kotimaista

Kun monessa muussakin maassa, myös Suomessa on meneillään aika, jolloin työpaikat ovat vähissä ja työnhakijoita on valtavasti. Tällaisina aikoina tärkeintä on yrittää luoda uusia työpaikkoja ja tällä tavoin pienentää työttömyysprosenttia. Ostamalla suomalaista ruokaa tuet samalla suomalaisten työttömyyttä: jopa lähes joka kymmenes työikäinen suomalainen työskentelee suoraan tai välillisesti ruuan parissa. Yhteensä siis jopa 300 000 suomalaista työllistyy kotimaisten tuotteiden kasvattamisen ja valmistamisen sekä myymisen kautta. Tilastot osoittavat, että jos jokainen suomalainen sijoittaisi yhden euron lisää kotimaisiin tuotteisiin kuukaudessa, saataisiin luotua 1500 uutta työpaikkaa vuodeksi.

Terveeksi kotimaisilla tuotteilla

Kuten olet varmasti kuullut, välimereläistä ruokavaliota pidetään maailman terveellisimpänä. Tutkimukset kuitenkin osoittavat, että kotimaisista raaka-aineista valmistettua ruokaa syömällä voi yltää samoihin terveysvaikutuksiin ja pitkään ikään myös suomessa. Villimustikat metsistä tuovat ruokavalioon elintärkeitä antioksidantteja, sienet D-vitamiinia ja nokkonen maksan detox-reaktiota tukevia mikroravinteita. Villinä kasvavat kasvit ovat myös paljon viljeltyjä puhtaampia, sillä niissä ei ole käytetty keinotekoisia hyönteismyrkkyjä. On myös todettu, että omiin sukujuuriinsa ja sukunsa alkupaikassa kasvavia tuotteita syömällä palvelemme oman kehomme geeniperimää ja tulemme terveemmiksi, kuin pääasiassa etnistä ruokaa syömällä. Monia näistä kasvilajeista ei kasva maamme ulkopuolella täysin samanlaisia tai villeinä, ja siksi on tärkeää yrittää vaalia niiden kasvua parhaamme mukaan. Jätä siis appelsiinit kaupanhyllylle ja tartu suomalaisiin marjoihin!?