Tuotteiden ostaminen tuottajalta

Ajattelemme, että tuotteiden ostaminen suoraan tuottajalta on jokin uusi villitys. Näin ei ole, vaan välikädet elintarvikkeiden myynnissä ja jakelussa ovat verrattain uusi toimija. Esimerkiksi vielä 1970-luvulla oli verrattain tavallista, että torilla myytiin oman tilan tuotteita suoraan kuluttajille. Nyt tilanne on muuttunut ja torikauppiaista iso osa ostaa tuotteensa tukuista, vaikka suoraan omia tuotteitaankin myyviä on yhä joukossa.

Tuotteiden ostaminen suoraan tuottajilta on saanut uusia muotoja, kuten ruokapiirit ja internetin välityksellä tehtävät tilaukset, mutta muuten kysymys ei ole uudesta asiasta.

Kala ja kalatuotteet suoraan kalastajilta

Tuotteiden ostaminen tuottajalta

Kalan saa kaikkein tuoreimpana suoraan kalastajalta. Merenrantakaupunkien toreilla on aina kalastajia myymässä kalaa ja kalajalosteita suoraan veneestä, mutta se ei suinkaan ole ainoa mahdollisuus ostaa kalaa suoraan kalastajalta. Kalastussatamaan palaava kalastaja on aina valmis myymään kalaa, mikäli ei ole myynyt koko saalistaan jo ennakolta tilaajalle. Monet kalastajat myös toimittavat tilauksesta sekä tuoretta kalaa että etenkin savustettua kalaa jopa kotiovelle.

Ruokapiirit

Ruokapiirit ovat yleistyneet, kun ihmiset ovat alkaneet yhä enemmän syödä luomuruokaa ja vaatia, että ruoka on lähellä tuotettua ja varmasti puhdasta. Ruokapiiriin kuuluvana he pystyvät itse vaikuttamaan siihen, keiden tuottajien ruokaa ostavat, vaikka joku tekeekin tilauksen keskitetysti useammalle tuottajalle. Etenkin kasvisten, juuresten, hedelmien, kanamunien ja viljan ostaminen ruokapiiristä on varsinkin isommissa kaupungeissa verrattain yleistä.

Ruoan tilaaminen tuottajalta

Jotkut tuottajat tarjoavat mahdollisuutta tilata tuotteitaan internetin välityksellä. Tämä toimii tavallisesti niin, että myyjä ilmoittaa, milloin hän on jossakin sovitussa paikassa tuotteineen ja hänelle saa lähettää tilauksia, jotka sitten noudetaan tuosta myyntitapahtumasta. Tilaamalla tuotteet etukäteen kuluttaja varmistaa, että saa mitä haluaa. Mutta myös tuottaja hyötyy tästä ja voi olla varma, ettei tee turhaa, kannattamatonta myyntireissua.

On myös tuottajia, jotka toimittavat tilatut elintarvikkeet suoraan asiakkaansa kotiovelle. Tästä palvelusta joutuu yleensä maksamaan ekstraa, mutta esimerkiksi ison juureserän tilaaminen suoraan kotiin on toki helpompaa kuin säkkien raahaaminen paikallisen koulun parkkipaikalta.

Poroa suoraan paliskunnalta

Poroa voi Suomessa ostaa suoraan paliskunnalta paitsi paikan päällä Lapissa, myös etelässä, kaukana porojen laidunmaista. Tilaus tehdään internetissä ja liha toimitetaan joko etelään suuntautuvan myyntireissun yhteydessä kylmäautosta jossakin sovitussa paikassa tai liha lähetetään erikoisrahtina suoraan asiakkaalle. Aivan pieniä eriä paliskunnat eivät etelään toimita, mutta ostamalla neljänneksen tai puolikkaan poron saa suhteellisen edullisesti hyvää ja terveellistä lihaa.